maanantai 3. marraskuuta 2008

”Tapa” (5. käsky, 2. Moos 20:13)

Viimeisen kahden viikon ajalle on sattunut kaksi toisiinsa liittyvää tapausta, jotka saavat minut kiehumaan raivosta. Epätoivon puolelle minut työntää se, että niissä on kyse kahdesta yhteiskunnallisesta instituutiosta: YLEstä ja Maikkarista.

YLE ja MTV3 lainasivat kahta blogikirjoitusta puistattavalla tavalla ja ilmeisen tarkoitushakuisesti päin mäntyä. Molemmissa kirjoituksissa käsiteltiin maahanmuuttokeskustelun kummallisuuksia (alkuperäiset tässä ja tässä), ja havainnollistettiin asiaa kärjistävien esimerkkilauseiden avulla. Molemmissa tapauksissa kirjoittaja teki täysin selväksi, että kyseessä on yhteiskunnallisen keskustelun ongelmallisuutta havainnollistava hypoteettinen esimerkki, ei hänen mielipiteensä. Nämä esimerkkilauseet sitten päätyivät suoriksi lainauksiksi tv-ohjelmiin edustamaan kyseisten bloggaajien maailmankatsomusta (ks. A-talk 30.10.2008 ja Maikkarin vaalikeskustelu 22.20.2008). Asiayhteydestä täysin irrotettuina, tietenkin.

En voi kuin päätellä, että on päässyt kasvamaan toimittajasukupolvi, jonka mielestä on ihan ok vääristellä ihmisten sanomisia ja heittää romukoppaan kaikki hyvän journalismin periaatteet, jos itse on mielestään Oikeassa ja Hyvä, ja niiden muiden mielipiteet Ikäviä ja Väärin. Ei kai se näin voi mennä? Vaikka toimittajan omakuva olisikin ei-rasistinen, ei-xenofobinen, ei-ennakkoluuloinen, tosi ekologinen ja tosi tiedostava, ei kai se anna oikeutta valehdella?

Ei. Sananvapauden on oltava voimassa kaikkien kohdalla, ja samoin toimittajan työmoraalin. Yhteiskunnallisessa keskustelussa Halla-aholla ja Kerosella on kaikki oikeus tuoda esiin vastapuolen aivottomuus, jos ja kun sellaista ilmenee. Lisäksi tässä tapauksessa he tekivät sen selkeästi ja kauniisti argumentoiden, eivätkä ainakaan näillä nimenomaisilla kirjoituksillaan mitenkään ansainneet osakseen koitunutta paskanheittoa. (Herrojen rautalangasta väännetyt puolustuspuheet tässä ja tässä.) Olen siis tässä suhteessa päätynyt samaan rintamaan tyyppien kanssa, joiden kanssa minulla asiallisesti on kovin vähän yhteistä. Kiitti vaan journalistit tästäkin kokemuksesta.

Hyvää tarkoittavat nuoret toimittajat tekisivätkin maahanmuuttokeskustelulle suuren palveluksen, jos ymmärtäisivät, että kaikki puhe maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista ei ole kuolaavien neanderthalilaisten älämölöä vain siksi, että mainitaan samassa lauseessa sanat maahanmuutto ja ongelma. Jos ei tätä tajua tai suostu myöntämään, on kyseessä joko väärä tilannearvio, tai todella huono strategia.

Halla-aho ei ole idiootti. Keronen ei ole idiootti. Keskustelua seuraavat ihmiset ihan varsinkaan eivät ole idiootteja, ja tämä on siksi heille ilmiselvää. He näkevät kyllä, kuka on opetellut faktat ja osaa vetää niistä uskottavan tuntuisia johtopäätöksiä. Keskustelulle tuskin on eduksi, jos ulospäin näyttää siltä, että maahanmuuttokeskustelussa looginen ajattelu on ns. maahanmuuttokriittisen sektorin yksinoikeus.

Ammattitaitoinen journalisti voisi toki ottaa näiden kaverien faktat, tonkia vähän lisää ja vetää omat, toisenlaiset johtopäätökset. Voisi syntyä oikeaa keskustelua ja oikeita ratkaisuja, eikä aihealue olisi enää pelkästään rajat-kiinni-tyyppien ja kulttuurirelativistien dominoima. Nythän kukaan maltillinen poliitikko ei uskalla koskea koko kysymykseen, koska jos niin tekee, tulee välittömästi leimatuksi joko matalaotsaiseksi rasistiksi tai kukkahattu-sossutäti-ituhipiksi. Välimuotoja ei ole.

Se, että toimittajakunta sen sijaan toistuvasti suhtautuu ihmisiin ikään kuin olisimme kaikki vajaaälyisiä, lukutaidottomia ja kykenemättömiä googlettamaan, johtaa korkeintaan siihen, että ihmiset alkavat vetää yhtäsuuruusmerkkejä humaaniuden ja hölmöyden välille.

Se olisi kovin valitettavaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh :)
Noine ajatuksinesi sulla lienee aika yksinäistä SDP:ssä...

Punainen diiva kirjoitti...

Eipä ole yksinäistä, ei. En tietenkään tiedä, mitä ajatuksia täsmälleen ottaen tarkoitit, mutta sekä sananvapauden että maahanmuuttokysymysten suhteen ongelma on enempi se, että aikana, jolloin monimutkaisiin kysymyksiin vaaditaan päälauseen kokoisia vastauksia, on vaikea yrittää avata järkevää keskustelua kummastakaan. Ja kun järkevä poliitikko ei useinkaan tunne erityistä halua naulata itseään ristille, on helpompi puhua vaikkapa vanhustenhoidosta, valtionvelasta tai ilmastonmuutoksesta. Tärkeitä kysymyksiä, eivätkä läheskään niin räjähdysherkkiä.

Niinpä keskustelu jää ääripäiden käytäväksi, ja sitten tällaisten kilipäiden, joilta puuttuu itsesuojeluvaisto.

Anonyymi kirjoitti...

No tarkoitin jotakuinkin sellaista, että jos herrat Halla-aho / Keronen esittävät vaikkapa kymmenen maahanmuutto-politiikka -aiheeseen liittyvää kriittistä argumenttia, joista yksi on mahdollisuus tulkita "vihamieliseksi maahanmuuttajia kohtaan", valtamedia tarttuu juuri tuohon yhteen. Unohtamalla ne yhdeksän muuta ja sen asiallisen ja perustellun sisällön.

Maahanmuutto-kriitikoiden sanoma on kuitenkin puhutellut äänestäjiä, joka asia on tullut yllätyksenä valtapuolueille - ei vain SDP:lle, mutta myös Kepulle, Kokoomukselle ja Vihreille. Sen sijaan että asiasta käynnistyisi poliittista keskustelua, maahanmuutto-kriitikoiden sanoma pyritään hiljentämään nolaamalla kriitikoiden persoona käyttäen "rasisti-korttia" ja se ei tule onnistumaan. Yksi tyyppiesimerkki tästä oli Vasemmisto-poltiikko Jeja Pekka Roosin blogi Uudessa Suomessa:
http://jproos.blogit.uusisuomi.fi/

Olisikin aika että myös valtapuolueet alkaisivat keskustelemaan asiasta asiana, samoin valtamediat. Halla-aho tuntuu olevan melkoinen piikki päättäjien lihassa. Toivottavasti keskustelu etenee asiallisena - huomioiden halla-ahojen ja kerosten esiintuomat näkökulmat - eikä samaan tyyliin kuin YLE ja MTV3 yrittivät.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Öö, en kyllä oikein minäkään ymmärrä miksi SDP:n valtavirta olisi lukijoitaan lapsellisena pitävien toimittajien hymistelijöitä.

Minäkin katsoin sen keskustelun jossa nuo blogilainaukset esitettiin. En ymmärrä mikä tarkoitus toimituksella oli ollut tuoda sinne jonkinlaista "antiksenofobista älykköä" edustamaan toimittaja joka lähinnä makasi tuolissaan ja koko olemuksellaan jatkuvasti vain sitä miten typerinä piti studiossa olleita perussuomalaisia piti. Ainakin minulle tuli ko. tyypistä hyvin vastenmielinen kuva vaikken itse asioista olisi hänen kanssaan juuri eri mieltä ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos rohkeasta, mutta onnistuneesta kannanotosta.

Ernesti kirjoitti...

Hienoa, että voit puolustaa sellaisten ihmisten oikeutta sanoa mielipiteensä joiden kanssa et välttämättä ole samaa mieltä. Se on osoitus rehellisestä ja rohkeasta luonteesta. Kiitos ja hatunnosto. Itse olen Halla-ahon ja Kerosen linjoilla.