keskiviikko 22. elokuuta 2007

Kiinalainen juttu


Kuva: aes.ucdavis.edu

Kiinassa on jo jonkin aikaa riehunut sikojen virusepidemia. Syyllisenä pidetään keskenmenoja, kuolleina syntyviä pahnueita ja keuhko-oireita aiheuttavan PRRS-viruksen poikkeuksellisen virulenttia muotoa. PRRS ei tartu ihmisiin.

Ultramodernien kaupunkikeskustojen ulkopuolella Kiinassa on laajalti maaseutua, missä kyllä harrastetaan modernia tehomaataloutta, mutta myös pidetään sikoja takapihoilla ja kylänraiteilla kotitarpeiksi. Tällaisessa ympäristössä epidemioiden hallinta on erityisen vaikeaa. NY Timesin mukaan virus onkin tehnyt selvää jälkeä sikataloudesta monilla alueilla. Tuloksena sianlihan hinta on noussut vuodessa 85 %, ja koska se on Kiinassakin peruselintarvike, viranomaiset pelkäävät kiihtyvää inflaatiota, joka kampittaisi Aasian jättiläisen kasvua. Lisäksi on odotettavissa, että epidemia leviää lähitulevaisuudessa muuallekin Aasiaan, sillä Kiina on suuri jalostuseläinten viejä.

Back to the basics, siis. Ei joukkovelkakirjoja, valuuttakeinottelua, pörssikuplia tai muuta moderneja kotkotuksia. Tällä kertaa uhka taloudelle on varsin, sanoisinko, maanläheinen. Nöf nöf.

Ei kommentteja: