perjantai 6. kesäkuuta 2008

Asuntolaivat eivät ole pöllömpi idea

Kuva: www.tripadvisor.com

Pistin hesariin yleisönosastokirjoituksen Kaisaniemeen suunniteltavista asuntolaivoista, mutta näyttivät tänä aamuna julkaisseen toisen niitä puolustavan kirjoituksen. Eipä siinä mitään, onneksi voi harjoittaa tätä kansalaisjournalismia omalla areenalla.

Helsingin Sanomat esitteli hiljattain Kaisaniemen puiston uuden korjaussuunnitelman. Puiston pohjoispuolelle sijoitettavat asunto- ja toimistolaivat ovat sittemmin saaneet osakseen vastustusta useamman yleisönosastokirjoituksen voimin.

Kaisaniemen puiston tiimoilta on jo vuosia puhuttu siitä, että puisto on iltaisin hämärä ja hiljainen, eivätkä kaupunkilaiset koe oloaan turvalliseksi puiston läpi kävellessään. Esitellyssä suunnitelmassa puistoon on sijoitettu kahviloita ja muuta toimintaa siten, että puistosta tulisi elävämpi ja samalla turvallisemman tuntuinen.

Puiston pohjoispuolista Kaisaniemenrantaa rajoittaa kuitenkin toiselta puolen kasvitieteellisen puutarhan aita ja toiselta puolen meri. Väliin jäävä kaistale katuosuuksineen on iltaisin täysin autio, ja sinne on vaikea suunnitella järkevää toimintaa, joka muuttaisi tilannetta. Esitellyssä suunnitelmassa ongelma on ratkaistu muuttamalla ranta asutuksi. Tämä epäilemättä vaikuttaa maisemaan, mutta tekee toisaalta nykyisestä veneiden varastopaikasta elävän ympäristön, missä ainakin asukkaat oleilevat ja liikkuvat iltaisin, ja missä siten on luontevampi iltalenkkeilijänkin liikkua varjoihin vilkuilematta.

Lähiseudun asukkaiden huoli rannan muuttumisesta kaikkien kaupunkilaisten virkistysalueesta yksityisalueeksi on ymmärrettävä. Asukkaiden ja retkeilijöiden yhteiselo näyttää kuitenkin sujuvan muuallakin Helsingissä, esimerkkinä nyt vaikka Suomenlinna. Tulee muistaa, että rannan yleisilmeen muuttumisen vastapainona on aivan kaupungin keskustassa sijaitsevan kauniin puiston saaminen kaupunkilaisten täysimittaiseen käyttöön.

Ei kommentteja: