maanantai 8. syyskuuta 2008

Potemkinin matematiikkaa

UPD on parhaiden puoluelehtiperinteiden mukaisesti harrastanut taas ns. luovaa journalismia. Siinä määrin, että aamiaispöytämme innostui kirjoittamaan oikein vastineen. Eivät ole toistaiseksi julkaisseet, joten pistänpä tänne luettavaksi. Ettei unohdu, ja mene täysin hukkaan hyvä vinoilu.

Uutispäivä Demari uutisoi 2.9.2008, että porvarihallituksen kaudella kehitysyhteistyömäärärahojen kasvu on hiipunut. Pia Viitanen ja Kimmo Kiljunen selittivät asiaa sillä, että porvari ei välitä köyhistä. Ongelmalliseksi analyysin tekee se, että kehitysyhteistyömäärärahat kasvavat nopeammin kuin edellisellä hallituskaudella sekä absoluuttisesti että suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämän näkee helposti uutisen yhteydessä olleesta kuvaajasta.

Vanhasen I:n kaudella kehymäärärahat lisääntyivät vuodesta 2003 vuoteen 2007 keskimäärin 48 miljoonaa euroa vuodessa. Vanhasen II hallituksen aikana vuosina 2008–2009 ne ovat lisääntyneet keskimäärin 82 miljoonaa vuodessa. Viime hallituksen aikana määrärahojen osuus BKT:sta nousi 0,06 prosenttiyksiköllä 0,34 prosentista 0,40 prosenttiin. Porvarihallituksen aikana sama nousu on saavutettu kahdessa vuodessa.

Kriittinen Uutispäivän lukija voisi kuvitella, että yhteiskunnassa kaikki menee uuden hallituksen aikana erinomaisesti, kun kritiikissä joudutaan turvautumaan lukujen tahalliseen väärinymmärtämiseen. Laskutaidon ei pitäisi olla kiinni siitä, onko hallituksessa vai oppositiossa.


Saija Jokela
Aleksi Henttonen
Helsinki

1 kommentti:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Niinpä. Niin paljon kuin aiemmilla hallituskausilla riitti vinoilua opposition näennäiskritiikille, on ollut tympeää huomata että nyt on sorruttu aivan samaan.