sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Hesarin 10 hyvää syytä äänestää

Helsingin Sanomat listasi tänään syitä astella uurnille. Hyvä niin. Kuntavaalit ovat ne vaalit, joissa on pelissä kaikkein eniten jokapäiväistä arkea koskevia asioita. Jos joissakin vaaleissa kannattaa vaivautua uurnille, niin juuri näissä. Seuraavassa omat mielipiteeni hesarin tärkeinä pitämistä teemoista:

1) Helsingin seutu kaipaa vuokra-asuntoja.
Kyllä. Vuokra-asunnoissa asujat ovat tyypillisesti pienituloisia, ja heidänkin pitää mahtua asumaan Helsingissä. Lisäksi vuokra-asuminen saisi muutenkin yleistyä. Se on joustavampi asumismuoto kuin omistusasuminen, ja vähäriskisempi, kuten äskettäiset esimerkit Suomesta ja maailmalta osoittavat.

2) Kyllä vai ei ruuhkamaksuille?
Kyllä. Ruuhkamaksuilla voidaan yhdistää ympäristön ja autoilijan edut, puhtaampi ilma ja sujuvampi liikenne.

3) Koti jokaiselle asunnottomalle
Kyllä. Asunnottomille pitää rakentaa asuntoja eri puolille kaupunkia, myös Töölöön. Ja mikä ettei Kruununhakaankin, jos sopiva paikka löytyisi. Jos on valmis elämään yhteiskunnassa, jossa on syrjäytymistä, täytyy olla valmis asumaan asuntolan vieressä. Suuriin ongelmiin joudutaan jos kaikki ongelmatapaukset kootaan samoille alueille, kuten erilaiset asuntolavastustajat usein vaativat.

4) Terveyskeskuksiin ei riitä lääkäreitä
Lääkäreillä on Helsingissä liikaa töitä, koska heitä on liian vähän. Terveyskeskustyötä ei kuitenkaan saada mielekkäämmäksi vähentämällä työtä, koska potilaatkin pitäisi voida hoitaa. Lääkäreillä pitäisi olla terveyskeskuksissakin mahdollisuudet erikoistua tiettyihin sairauksiin tai väestöryhmiin. Näin terveyskeskustyön mielekkyyttä lääkäreille voitaisiin lisätä ja pitää huolta hoidon määrästä.

5) Halvempaa joukkoliikennettä
Kyllä.

6) Enemmän rahaa lastenhoitoon kotona?
Ehdottomasti ei. Lasten kotihoitoa on Suomessa tuettu niin paljon, että olemme käytännössä eteläeurooppalainen kotiäitiyhteiskunta. Jopa perinteisesti kotihoitoon uskoneessa Saksassa on selvästi vähemmän kotiäitejä kuin meillä.
Minusta on kohtuutonta leimata töissä käyvät huonoiksi äideiksi ja isiksi ja yrittää ajaa vanhemmat (käytännössä äidit) kotiin hoitamaan lapsia. Ikävintä on, että ensin vaaditaan kaikille valinnanvapautta ja sen jälkeen sanotaan, että päivähoidossa lapsi kärsii.

7) Keskustakirjasto Töölönlahdelle?
Ei. Keskustakirjasto Postitaloon. Keskustakirjaston pitää olla ihmisvirtojen leikkauspisteessä. Töölönlahtikin on vähän syrjässä. Nykyinen pääkirjasto Pasilassa kärsii samasta ongelmasta. Pasila on kyllä kätevä paikka, mutta kirjasto on siellä liian syrjässä. Samoin kävisi, jos kirjasto tulisi Töölönlahdelle.

8) Laillinen paikka graffiteille?
Kyllä. Samalla tarvitaan vähintään nykyiset rangaistukset kaikkialla muualla tapahtuvasta töhrimisestä. Ja jos laillinen paikka lisää muualla tapahtuvaa töhrimistä, siitä pitää luopua.

Parhaimmillaan graffitit ovat todella hienoja. Silti: Muiden autolla ei saa ajaa ilman lupaa eikä muiden eväitä syödä ilman lupaa. Ei muiden seiniä, autoja tai naamavärkkejäkään saa maalata ilman lupaa.

9) Paljonko rahaa liikuntapaikoille?
Liikuntapaikkojen rahoituksen pitäisi pysyä jossakin kohtuudessa. Samalla pitäisi katsoa mihin liikuntaan panostetaan. Nyt suurimmat rahat menevät miesten suosimiin joukkuelajeihin kun taas naisten suosimia liikuntamuotoja tarjotaan lähinnä kaupallisten palvelutarjoajien toimesta. Tämä tuskin on kohtuullista.

10) Pääkaupunkiseudun kaupungit yhteen?
Kyllä. Pääkaupunkiseutu muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden joka tapauksessa. Ei sellaista kokonaisuutta pidä hallinnoida pieninä palasina. Liikennettä, asuntotuotantoa tai kouluverkkoa ei voida suunnitella kunnolla vain osalle yhtenäisestä kokonaisuudesta. Nykyisin vasen käsi ja oikea käsi teeskentelevät, etteivät kuulu samaan kehoon, ja vetävät yhtä köyttä eri suuntiin.

Ei kommentteja: