perjantai 24. lokakuuta 2008

Naiset kotiin ja rahat pois hyvätuloisilta

Vaalikeskusteluissa on kovasti kritisoitu SDP:n vaatimusta maksuttomasta päivähoidosta. Kritiikki on tullut pitkälti poliittisen kentän oikealta laidalta. Minusta tämä on hämmästyttävää.

Suomen palkkaverotus on varsin voimakkaasti progressiivista. Tämän lisäksi kansalaiset maksavat vielä progressiivisia maksuja. Mitä paremmin tienaat, sitä kalliimpaa päivähoitosi on. Tämän tuplaprogression purkaminen on keskeistä, jos haluamme purkaa kannustinloukut ja tehdä työnteosta aina kannattavaa.

Tuplaprogressio voidaan purkaa kahdella tavalla:

1) laittamalla kaikille sama maksu tai

2) poistamalla maksut.

Kaikille ei voida laittaa samaa maksua, ellei maksu ole niin alhainen, ettei sillä ole mitään merkitystä. Käytännössä ainoa tapa purkaa tuplaprogressiota onkin päivähoidon tekeminen maksuttomaksi peruskoulun tapaan.

Jostakin ihmeen syystä ne tyypit, jotka väittävät kannattavansa sitä, että työnteko kannattaa aina, vastustavat tuplaprogression purkamista. Tämä on ymmärrettävää, jos tavoitteena ei olekaan se, että työnteko kannattaa aina, vaan että se kannattaa joillekin. Esimerkiksi naisen paikka voisi olla kotona lasten kanssa. Tällöin voisi vaatia myös kotihoidontuen lisäämistä, sehän vähentää naisten työssäkäyntiä.

Ai niin…

My bad.

Ei kommentteja: